| Cyrielle Poirot

Montessoripedagogie: ontmoeting met Elise, Montessori-expert en oprichtster van Mohm

Vandaag neem ik je mee in de fascinerende wereld van de Montessoripedagogie. Elise is een leuke ontmoeting en een echte crush! U zult genieten van de eenvoud en duidelijkheid van zijn advies. Elise, gecertificeerd Montessori-expert en oprichtster van Mohm, biedt ouders een veelheid aan essentiële informatie om de Montessori-pedagogie in uw dagelijks leven te integreren.

Tussen twee kopjes koffie en een LEGO-gevecht had ik het genoegen om met Elise te praten, die haar geheimen met mij deelde om ons dagelijks leven als ouders te transformeren in een leuk en sereen educatief avontuur. Dus zet de kinderen een goede cartoon voor (ik zal niet oordelen, dat beloof ik) en duik samen met mij in dit inspirerende interview!

Kunt u ons iets vertellen over uw achtergrond en uitleggen hoe u een expert bent geworden in het Montessori-onderwijs?

Toen mijn zoon werd geboren, in 2015, begon ik verschillende onderwijsbenaderingen te leren kennen om mijn zoon wakker te maken en aan zijn behoeften te voldoen. Ik wilde naar hem luisteren, maar ik stelde mezelf duizend vragen. Mijn man en ik hadden niet dezelfde visie op onderwijs. Vervolgens maakte ik alleen vorderingen in de Montessori-pedagogiek door onder andere de boeken van Maria Montessori te lezen.


Het was een openbaring, zowel voor de opleiding die ik hem wilde geven, maar ook voor het beroep dat ik wilde uitoefenen.

Ik heb ervoor gekozen om te trainen in een van de twee centra die zijn goedgekeurd door de International Montessori Association (AMI - de meest complete en respectvolle opleiding van het werk van Maria Montessori). Ook heb ik de Faber&Mazlish-training gevolgd om relationele communicatiemiddelen te verwerven, die volgens mij essentieel zijn voor de ontwikkeling met kinderen. Tot slot heb ik een mindfulness-meditatietraining gevolgd om opnieuw verbinding te leren maken met jezelf.

Ik heb op Montessorischolen gewerkt, waar ik met veel plezier kinderen ondersteunde en ik zag ook de noodzaak in dat ouders begeleid en ondersteund worden in hun opvoeding. Dit is waar mijn ondersteuningsproject voor ouders en professionals in de vroege kinderjaren werd geboren.

Vandaag begeleid ik ouders en professionals stap voor stap om samen met hun kind een rustiger dagelijks leven te leiden.

Waar zou u aanbevelen als jonge ouder die begint met Montessori-onderwijs? Heeft u een bepaalde training of workshop die u kunt aanbevelen?


Je moet niet wachten tot je overweldigd wordt door je dagelijkse leven om hulp te vragen. Bovendien zou ik alle ouders aanraden om dit minimaal te weten vóór de komst van hun kind, zodat ze meer zelfvertrouwen hebben zodra de baby arriveert.


Het eerste advies dat ik aan alle ouders geef is om hun kind te observeren in plaats van buiten naar oplossingen te zoeken, op sociale netwerken… enz. Wat doet hij graag, wanneer heeft hij een driftbui, wat is er veranderd in zijn routines... observeer het dagelijkse leven van het kind, leer hem diepgaand kennen om beter op zijn behoeften te kunnen reageren.


Ouders moeten leren zichzelf te vertrouwen en voor zichzelf te zorgen.

Voorbeelden van trainingen:

Ontdek hier alle trainingen van Elise!

Als u ondersteuning nodig heeft bij de zorg voor uw kind, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Om te weten welk ondersteuningsformaat je moet kiezen, zou ik zeggen dat als je iemand bent die elke week de tijd neemt om jezelf te informeren, een online training met gratis toegang heel goed geschikt kan zijn.


Anders kunt u het beste ondersteuning op maat krijgen, afgestemd op uw behoeften.


Ik bied aan om gratis met moeders te praten om de balans op te maken, te kijken wat ze nodig hebben en te kijken hoe ik ze kan helpen.Ik ben benieuwd: hoe stemt u uw inhoud af op specifieke behoeften van elke leeftijdsgroep? Wat zijn de belangrijkste aspecten die u in uw training behandelt om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen?


Enerzijds is er wetenschappelijke kennis over de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Ken uw gevoelige perioden, uw diepe fysieke en psychologische behoeften om uzelf harmonieus op te bouwen. Aan de andere kant is er de observatie van het kind, waardoor we nauwkeurig kunnen inspelen op zijn of haar huidige behoeften.


Ik geef deze belangrijke kennis door om uw kind te begrijpen, maar bovenal leer ik ouders hun kind te observeren, een omgeving op maat voor te bereiden, een welzijnsroutine op te bouwen om voor zichzelf te zorgen en de sleutels te leren om hun kind wakker te maken in de wereld. en aan zichzelf.


In enkele bijeenkomsten ondersteunen zij vervolgens autonoom hun kind om het het beste van zichzelf te bieden. Ouders die zich bewust zijn van wie hun kind is en vertrouwen hebben in hun vermogen om hen wakker te maken.

Wat was als moeder je grootste ontdekking of de grootste verandering in de manier waarop je je kinderen ondersteunt door het Montessori-onderwijs thuis toe te passen?


Mijn grootste ontdekking was het inzicht dat de oplossing in mij en in mijn kind lag.

In het begin was dat niet makkelijk omdat ik een stapje terug moest doen, bepaalde punten los moest laten, aan mijn angsten moest werken en niet overal naar een oplossing moest zoeken.

Wat mij dagelijks helpt is mijn kennis over het kind, mijn ervaring, mijn verbinding met het heden, met wat er voor me ligt en met acceptatie, met de zelfverzekerde blik die ik heb op mijn kinderen, op mij, op leven in het algemeen.

Ik zag dat je ook advies geeft over het organiseren van de omgeving van het kind. Kunt u ons enkele tips geven om een ​​ruimte te creëren die bevorderlijk is voor hun ontwikkeling en autonomie?


Oh ja ! Dit is de sleutel: het creëren van een omgeving die het kader en de waarden ondersteunt die we aan ons kind willen overbrengen.

Het eerste is om te reageren op gevoelige periodes, zodat hij evolueert in een kader dat is aangepast aan zijn behoeften: behoefte aan orde, routine, grenzen, autonomie, een warme, rustgevende plek, waar hij mogelijkheden heeft om alleen te doen dankzij meubilair dat is aangepast aan zijn behoeften. zijn grootte, zijn kracht, intelligente activiteiten die ervoor zorgen dat hij wil herhalen, concentreren en daardoor zichzelf wil opbouwen...


Neem elke kamer in uw huis en denk na over deze kenmerken: Orde, autonomie, minimalistisch, aangepast, rustgevend…


Deze omgeving zal hem in staat stellen zichzelf te leren kennen, zichzelf uit te dagen en zo te groeien in zelfvertrouwen.


Heeft u projecten of nieuwe ontwikkelingen die u graag met onze community wilt delen?


Vandaag test ik een nieuw, op maat gemaakt ondersteuningsformat voor ouders en professionals in de vroege kinderjaren. We inventariseren samen de blokkades, de dagelijkse frustraties die ze graag willen verbeteren en ik kijk hoe ik ze met stapsgewijze monitoring kan helpen om sneller en dieper vooruit te komen.


Voor ouders die nog steeds aarzelen om aan de slag te gaan: welke boodschap zou u hen willen sturen om hen aan te moedigen het Montessori-onderwijs met hun kinderen over te nemen?


Het is al mogelijk om te stoppen met schreeuwen tegen je kind, je schuldig te voelen, zodat er dagelijks minder crises zijn. Het is normaal dat je in deze spiraal zit als je geen alternatieven hebt.


Ik zou ook zeggen dat als het niet goed gaat, je moet ophouden te geloven dat de dingen vanzelf veranderen, dat je de tijd moet nemen voor je kind, voor je gezin, want de tijd vliegt. In slechts een paar bijeenkomsten integreren we nieuwe patronen waarmee we de komende jaren een vrediger leven kunnen creëren.

Een vraag? Heeft u advies of ondersteuning nodig om Montessorionderwijs te integreren in het dagelijks leven van uw kind?

Neem contact op met Elise!

Per e-mail: elise@mohm.fr

Op sociale netwerken: Insta , Facebook